8/10/2009

el llibre d'Eymeric d'Usall

Fotografia
Josep M. Reyes ha explicat que el llibre és fruit de deu anys d'investigació històrica.

DATA: 10/08/2009:
Cultura » Literatura + d'aquesta zona

L'historiador banyolí Josep Maria Reyes ha publicat una novel·la històrica sobre l'Ordre dels Templers

Banyoles: + d'aquesta zona

L'historiador banyolí Josep Maria Reyes ha publicat una novel·la històrica sobre l'Ordre dels Templers a Banyoles. "Eymeric d'Usall, el último templario" és fruit d'una llarga investigació de més de deu anys, que aprofundeix sobre la vida d'aquest personatge "clau" per a la història de la ciutat.

"Eymeric d'Usall, el último templario" és una novel·la "feta amb peces de la història de Banyoles". Així és com la defineix el seu autor, l'historiador i professor banyolí Josep Maria Reyes, que ha volgut recollir en un llibre les peripècies i aventures d'Eymeric d'Usall. Tot i que el personatge és real i els fets que protagonitza també ho són, Reyes ha volgut dotar-lo d'una certa "tridimensionalitat", afegint pensaments i reflexions personals a la història que es recull als documents escrits de l'època. En una entrevista a aquesta emissora, Josep Maria Reyes ha explicat que el llibre és fruit de deu anys d'investigació històrica al voltant d'aquest personatge medieval que, segons ell, és un personatge "clau" de la història de Banyoles, "injustament oblidat". Entre d'altres fets destacats, Eymeric d'Usall, familiar del rei i confrare de l'Ordre del Temple, va ser l'àrbitre reial de la Carta Municipal de Banyoles.

D'Eymeric d'Usall i els fets que va protagonitzar ja se'n tenia constància històrica, però el fet que hi hagués tres personatges més a l'època amb el mateix nom, la seva implicació en alguns fets queda una mica dispersa. Entre d'altres fets destacats, el banyolí va anar dues vegades a Egipte per rescatar el darrer cap del Temple a Terra Santa, fra Dalmau de Rocabertí, peça clau en una operació política de gran importància proposada per Ramon Llull. A més, el templer va portar d'Egipte el que ell pensava que era part de la Veritable Creu de la crucifixió de Jesucrist. En va fer dues parts, una pel Monestir de Santa Maria de Vilabertran, i l'altra per a Santa Maria dels Turers de Banyoles.

Segons ha explicat Reyes, tots aquests fets ja eren coneguts pels historiadors, però ningú havia lligat caps que es tractés del mateix personatge que va aconseguir la Carta Municipal de Banyoles. Però hi ha un dels fets de la història local del qual no se'n tenia constància fins ara. Un cop tornat a casa, Eymeric d'Usall va intentar aconseguir una nova Banyoles a Mata, oferint als banyolins oprimits per l'abat Bernat de Vallespirans les mateixes llibertats que els barcelonins. Finalment, però, l'operació no va tenir èxit, ja que hi va intervenir el nou rei Alfons, del qual l'abat n'era confessor.

La investigació de Reyes sobre Eymeric d'Usall, l'Ordre dels Templers i la seva vinculació amb la història de Banyoles sorgeix d'una "casualitat", després d'aprofundir en la descoberta d'unes inscripcions a casa seva, la mateixa on havia residit el templer banyolí. El llibre resultant ja es pot trobar a totes les llibreries de Banyoles i a la Biblioteca Municipal.

Després de l'informatiu del vespre, a dos quarts de vuit, podran escoltar l'entrevista completa feta a l'historiador Josep Maria Reyes sobre el seu llibre "Eymeric d'Usall, el último templario".

TAGS: Eymeric, d'Usall, Josep, Maria, Reyes

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada