8/11/2009

entrevista Diari de Girona

contracorrent

´Ajuntar la creu i l´espasa va ser un gran error, no es poden imposar les creences´

Enviar
Imprimir
Aumentar el texto
Reducir el texto
joan comalat
MULTIMÈDIA
ENTREVISTA DE ALBERT SOLER GIRONA Professor d'Història a l'institut Pere Alsius de Banyoles i expert en economia, Josep Maria Reyes acaba de publicar una novel·la històrica que narra les aventures d'un templer banyolí que s'enfronta als poders establerts que volen eliminar la seva orde.

Els últims templers són Bush, Aznar i Blair, amb la seva croada contra els infidels?
I ara, en absolut. Els templers eren idealistes, ingenus, molt sincers. I els que vostè diu tenen la butxaca molt fonda, els interessa el petroli i altres històries. Aquests tres són d'una altra secta (riu).
Terra Santa o Terra Mítica?
Sempre Terra Santa. Terra Mítica és de plàstic, és un negoci. I Terra Santa és una cosa diferent per a cada persona.
Per ser santa, Déu n'hi do la de morts que ha provocat.
Aquesta és la gran tragèdia. Per desgràcia, allò més terrible és el que sol moure més els humans.
Quan la creu s'ajunta amb l'espasa ens podem posar a tremolar?
Sí. Posar-les juntes va fer un gran mal a la humanitat. Intentar imposar creences o pensaments és un gran error.
Com les croades.
El terrible error de les croades encara l'estem pagant avui. Per això Bush i companyia van anomenar croada la ?guerra de l'Iraq. I el mateix nom fa servir Al-Qaeda en les seves accions. Aquelles llavors han creat un arbre molt pervers.
Parlant del seu llibre: per més que el seu Eymiric s'hi faci, el fet és que l'Església va acabar amb els templers.
Eymeric és un antiheroi, i s'enfronta a la gent que no va saber evolucionar, que no acceptava els canvis d'aquella època. Però veritablement aquests van acabar passant per sobre els altres.
Costum molt arrelat a l'Església.
El cristianisme va néixer amb poca gent. Però a la que va començar a tenir poder es va dedicar a atresorar riqueses i a utilitzar la violència contra els oponents.
Per què molestaven, els templers?
Bàsicament perquè es van quedar sense la seva funció bàsica, que era defensar el regne de Jerusalem. L'orde del Temple es va intentar salvar des de Catalunya, i en això es basa el meu llibre. Van tenir un paper destacat en la Reconquesta de Catalunya.
Curiós costum aquest de fer fora la gent civilitzada que ve aquí, ?siguin àrabs o francesos.
He, he. Sí, aquells musulmans eren més cultes que els catalans en tots els aspectes. Però des d'aleshores la civilització musulmana ha anat a menys i l'europea ha progressat.
Contra qui o què lluitarien avui els templers?
No utilitzarien la violència. Com altres ordes, s'haurien sabut reinterpretar: tampoc els Franciscans o Benedictins no fan el mateix que feien en l'època feudal, saquejant els pagesos i vivint com reis.
Queden templers, ni que sigui en una societat secreta?
No, això són llegendes urbanes. Van desaparèixer quan es va cremar a la foguera el seu darrer Gran Mestre i als que quedaven se'ls va permetre canviar d'orde o van ser també eliminats.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada